PORADNA PRO RODIČE A BLÍZKÉuživatelů návykových látek

Experimentují vaši blízcí s drogami? Užívají drogy už dlouho a vám docházejí síly?

ZEPTAT SE Poslední odpovědi

Užívání pervitinu

Nevíme si rady

Dobrý den, mám podezření, že můj příbuzný bere pervitin. Ovšem, když se ho zeptáte narovinu s tím, že ho za to nesoudíte, ale chcete mu pomoc. Vyletí jak čertík z krabičky, má tolik argumentů, že si až připadáte provinile, že Vás to vůbec napadlo se zeptat, takže z hovoru jste rozčarovaní a raději ho ukončíte. Div by se nerozbrečel, z čeho ho to obviňujete. Ale lidé, kteří jsou v jeho okolí pervitin užívají, dokonce i přiznal, že to zkusil. Bohužel jeho chovaní jasně nasvědčuje tomu, že u zkoušky to nezůstalo. Je výbušný až slovně agresivní, nedosažitelný (pokud si dovolíte mu říci svůj názor, tak je mu všechno jedno jelikož jsou všichni.... mimo - velmi slušně řečeno), autority mu absolutně nic neříkají, co se týče pleti, má na obličeji a různě po těle hrozné boláky, nadměrné pocení se u něj také vyskytuje. Tvrdí, že maximálně kouří trávu, že ho to uklidňuje. Je hyperaktivní, ale pak má období, kdy se s ním dá normálně mluvit, pokud ovšem nenarazíte na téma, které se mu nelíbí. O odborné pomoci nechce ani slyšet, jelikož nic nebere. Mám strach o něj, ale i jeho mamku, která je z toho špatná jelikož si s jeho problémem neví rady.
Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Dobrý den,

 

reakce, které popisujete, popírání skutečnosti, obviňování druhých, neochota téma otevřít, bývají běžné, bohužel...

 

To, že příbuzný v tuto chvíli pomoc odmítá, neznamená, že ji bude odmítat vždy. Závislost má své etapy a je možné, že moment, kdy si bude ochotný problém připustit a přiznat, přijde.

 

Můžete prozatím pomoc využít Vy (nebo někdo z rodiny). Máme specializovanou Poradnu pro rodiče, partnery a osoby blízké, kde poskytujeme poradenské služby bez ohledu na to, zda dotyčná závislá osoba spolupracovat chce nebo nechce. Můžete si doplnit informace, informovat o možnostech, zkonzultovat, jak vhodně komunikovat, motivovat, jaká nastavit pravidla, čeho se vyvarovat atd...

 

Netuším, zda jste z Prahy a zda Vám tento kontakt k něčemu bude, pokud žijete někde jinde, napište znovu a uveďte jaká města máte v dobrém dosahu, pokusíme se Vás vhodně nasměrovat na pomoc u Vás.

 

Poradna pro rodiče, partnery a osoby blízké, SANANIM  

Žitná 1574/51

Praha 1

 

mapa

 

pevná linka: +420 284 824 234 

mobil: +420 739 268 527
e-mail: rodice@sananim.cz

 

Pondělí

9 - 19

Úterý - čtvrtek

9 - 17

Pátek

9 - 15

 

http://www.sananim.cz/o-nas-1/poradna-pro-rodice-ppr.html

 

Mějte se zatím hezky, MK

 

 

 

 

Zpět

Top