PORADNA PRO RODIČE A BLÍZKÉuživatelů návykových látek

Experimentují vaši blízcí s drogami? Užívají drogy už dlouho a vám docházejí síly?

ZEPTAT SE Poslední odpovědi

Bratranec psychicke problemy

Kaya

Dobry den,
Bratranec již asi 5 let používá různe kombinace drog a v loni to eskalovalo tím ze se začali projevovat velké psychické problémy.

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás, Kayo,

 

děkuji za dotaz i za důvěru, se kterou se na naši poradnu obracíte.

 

Jistě není snadné vidět bratrance v takovém stavu. A máte naprostou pravdu v tom, že možností, jak zasáhnout, pokud o pomoc bratranec nestojí, máte málo. Situaci opravdu komplikuje i to, že se u bratrance sešly dva problémy - schizofrenie(diagnostikovaná nebo spíš vaše podezření??) a užívání drog. Někdy právě intenzivní užívání drog podobné potíže vyvolá  - mluvíme pak o toxické psychoze, která často (ale né vždy) skončí s vyprcháním účinků drog, nebo nějakou dobu poté. Někdy se ale mohou paralelně rozjet problémy, které souvisí i s rodinnou zátěží, jak sama zmiňujete. Mnohá zařízení nejsou na oba problémy naráz uzpůsobena a mají problém se o někoho takového postarat. Přesto to nevzdávejte. Mít dvě diagnozy už přeci jenom není dnes až tak výjimečné.

 

Píšete, že byl bratr v péči Psychiatrické nemocnice Bohnice, na prvním místě bych se proto obrátila právě tam a poprosila o radu, jak postupovat (zkuste kontaktovat ošetřujícího lékaře). Je možné, že se s vámi kvůli lékařskému tajemství nebude nikdo bavit, i tak by vám mohli dát nějaké tipy. Pokud jste z Prahy, můžete se obrátit také na pražský Fokus nebo Ondřejov, které mají psychiatrický výjezdní tým (Ondřejov by mohl být skvělá volba, jelikoš pracují jak se závislostmi, tak psychickými onemocněními). Stejně tak můžete kontaktovat bratrancova praktického lékaře, popsat bratrancům stav a vyžádat návštěvu doma. A zároveň v momentě, kdy vidíte, že se bratranec ohrožuje na zdraví a na životě (nemyslím teď užívání drog, ale spíše to skákání do řeky a držení žhavých uhlíků a vymýtání ďábla), volejte záchranku (a policii) s tím, že je upozorníte na to, že má bratranec vážné psychiatrické problémy, které neřeší (v podobné situaci by pak měla dorazit jak záchrnaka, tak policie).

 

I tak bude moci bratranec v situaci, kdy se jeho stav zlepší, podepsat reverz. O reverzu rozhoduje lékař. Možná takových akcí bude potřeba absolvovat více, než se podaří situaci alespoň trochu zklidnit. A stejně tak je možné, že i v budoucnu se budou podobné epizody opakovat. Obrňte se proto trpělivostí a myslete i na sebe, jedině tehdy, když vy sama budete v pořádku a mít dost sil, můžete být oporou dalším.

 

S pozdravem a přáním hodně sil,

Gabriela Minařík.

Zpět

Top