PORADNA PRO RODIČE A BLÍZKÉuživatelů návykových látek

Experimentují vaši blízcí s drogami? Užívají drogy už dlouho a vám docházejí síly?

ZEPTAT SE Poslední odpovědi

Dotaz

lena

Jak donutit závislého na pervitinu k léčení. Jde to soudní cestou? Jak mu pomoci když on sám nechce.

Odpověděl: Anna Novotná

 

Dobrý den, Leno,

 

děkujeme za Váš dotaz a za snahu Vašemu blízkému pomoci!

 

Situace, kterou popisujete, není bohužel vůbec jednoduchá. Pokud člověk sám nemá motivaci ke změně, těžko ho někdo k léčbě přesvědčí. Jestli jste s Vašim blízkým v kontaktu, můžete se pokusit s ním v klidu promluvit, sdělit mu, že o něj máte obavy, projevit zájem a případně nabídnout pomoc, například ve formě doprovodu do protidrogového zařízení. Ideálně do nejbližšího Kontaktního centra, kde by si mohl nezávazně popovídat, zjistit, jaké možnosti pomoci existují. Ve Vašem městě najdete Kontaktní centrum zde: https://podaneruce.cz/centra-sluzby/kontaktni-centrum-ve-zline/. To je asi maximum, co můžete nabídnout. 

 

Co se týká soudně nařízené léčby, tu lze soudně nařídit pouze v případě, kdy by bylo zjištěno, že by Váš blízký páchal trestnou činnost s užíváním drog související. Soud by pak mohl nařídit tzn. ochrannou léčbu. Dále existuje možnost nedobrovolné hospitalizace v psychiatrické léčebně, a to v akutních případech, kdy je závislý nebezpečný a ohrožuje sebe nebo své okolí. Když však nedá, po odeznění akutních příznaků, souhlas k hospitalizaci, bývá propuštěn - pokud nebylo zahájeno řízení o jeho dalším držení v nedobrovolné léčbě (což se příliš nestává).

 

Napadá mne, zda by Vám nepomohlo si o situaci Vašeho blízkého s někým, kdo se orientuje v problematice závislostí, popovídat osobně. Existují služby, které se věnují právě pomoci blízkým osob se závislostí. Můžete otevřeně mluvit o svých obavách, ulevit si, nebýt na situaci sama. 

Můžete se obrátit například zde: http://www.centrum-poradenstvi.cz/

.

 

Moc Vám držím palce a za Drogovou poradnu zdravím

Andula Novotná

 

 

Zpět

Top