PORADNA PRO RODIČE A BLÍZKÉuživatelů návykových látek

Experimentují vaši blízcí s drogami? Užívají drogy už dlouho a vám docházejí síly?

ZEPTAT SE Poslední odpovědi

Co dělat, když syn hulí trávu

maminka

Objevila jsem u syna ve skříni pytlík s marihuanou. Co mohu jako rodič dělat?

Odpověděl: Marie Saudková

 

Děkujeme vám za dotaz, vaše situace rozhodně není jednoduchá! 

 

O některých věcech nemusíme polemizovat, a tak je tady pouze shrnu. 

Váš syn pravděpodobně trávu kouří a pravděpodobně s ní i nějak obchoduje. 

To, co se s ním momentálně děje může být důsledek rozvodu rodičů, ale také nemusí. 

To ted není tak důležité.

 

Jste ve složité situaci, váš syn je už skoro plnoletý a pro vás může být velmi těžké s ním vyjednávat. Bylo by dobré, kdybyste si vzala ještě někoho na pomoc a informovala ho o celé věci. Mohl by to být někdo z rodiny, případně starší sourozenec. Možná někdo, koho má váš syn rád a na koho dá. Otce byste o této situaci měla informovat také, případně ho přibrat do procesu léčby nebo mediace. 

 

Dále by bylo dobré, kdybyste mohla kontaktovat a také začít navštěvovat nějakou poradnu pro rodiče závislých dětí. Tam vám mohou vždy aktuálně poradit v situaci, která je - nebo s tím, co zrovna potřebujete. 

 

Je dobře, že jste se synem už mluvila a oba víte, že ten druhý ví. Až přijde dnes domů a zjistí, že jste mu vyhodila trávu, bude pravděpodobně velmi naštvaný. Možná by mohl být i agresivní. Vy se také zlobíte, a proto se snažte situaci nevyhrotit. Buďte věcná a konkrétní. Níže vám napíšu, co by bylo dobré dělat a co můžete požadovat. 

 

Všemu synovi je 16, jste tedy za něj zodpovědná a v této chvíli jste zodpovědná za to co dělá. To vám umožňuje něco po něm vyžadovat. Až mu bude 18 let nemůžete už nic, a proto by bylo dobré využít ty dva roky k tomu, aby váš syn začal o celé své situaci přemýšlet z poněkud širšího úhlu. 

 

Dobré by bylo, kdybyste se společně dohodli na tom, že budete docházet do zařízení, které pracuje s mladistvými, kteří užívají drogy. Do takového zařízení můžete docházet dlouhodobě. Určitě nečekejte, že váš syn začne hned abstinovat. Bylo by naivní to po něm hned chtít. Samozřejmě po něm ale můžete požadovat, aby trávu neměla doma a aby jí tam neužíval. Bylo by dobré, aby začal docházet do zařízení a aby komunikoval se svým terapeutem. Měla by to být pomoc, nikoliv represe. 

 

Otázka je, čím mu můžete pohrozit - aby s vámi do zařízení šel.

 

Bylo by pro něj dobré, aby si uvědomil, že když vás nebude poslouchat tak může skončit i v ústavní péči. Také by bylo dobré, aby si uvědomil, že to, co dělá je trestné a on už je právně odpovědný. 

 

A na posledním místě by bylo skvělé, kdyby pochopil, že jeho situace je vážná a bez odborné pomoci se bude spíše zhoršovat. 

 

Níže vám posílám kontakt na pražské zařízení, pokud jste z jiného kraje napište mi odkud a já pro vás kontakty mohli dohledat. 

 

Adiktologická ambulance a Ambulance pro mladistvé, SANANIM

Žitná 1574/51, Praha 1

tel.: 724 521 913

e-mail: klinika@sananim.cz

 

http://www.sananim.cz/o-nas-1/adiktologicka-ambulance-a-adiktologicka-ambulance-pro-mladistve-aa.html

 

Přeji vám hodně štěstí a trpělivosti ve vaší situaci. 

 

Za Drogovou poradnu

 

Marie Saudková

 

 

 

 

 

Zpět

Top