PORADNA PRO RODIČE A BLÍZKÉuživatelů návykových látek

Experimentují vaši blízcí s drogami? Užívají drogy už dlouho a vám docházejí síly?

ZEPTAT SE Poslední odpovědi

Úprava styku s dítětem

Leones

Dobrý den
Otec ditete,dloubodube konzumentem marihuany.Velmi problémové chování v minulosti a doporučení lékařů zákaz konzumace.Jeho ohrozujici život a duševní vývoj dítěte které si ob víkend vozí mimo stát ČR.Kazdych 14.dni od pátku do neděle.(V minulosti sebevražedné sklony ,vyhrožování sebevraždou).Vse na jeho žádost upraveno soudem.Ospod hájí,predvsím zájem dítěte,stýkat se s druhým rodičem.Mame již 3.soc.pracovnici.Je narušen duševní a zdraví vývoj dítěte.Které je po návratu velmi rozladeny,problémové chování.Manipulace ditete otcem v důsledku jeho nevyzralosti a poruch nálad,agresivita následný pláč.Pokud nedosáhne svych cílů a záměru odvazet dite.Citové vydírání že matka opírá jeho styk se synem.Prechodny pobyt ma na úřadě.Diteti 10.let,diagnostikovano Adhd.Otec matku napadá slovně,vyhrožuje,soudem,policii,odebráním syna,časté výkyvy nálad,nepoluprace ...
V minulosti zadržen Pčr pro převoz marihuany i s ditetem.Vse v roce 2019 u soudu projednáváno.Pred rokem odebrán řidičského průkazu ,opět z důvodu návykových látek ze slin.Prosím o radu jak postupovat,soud na toto chování nebere zřetel.
Matka nechce bránit otci ve styku, ale zároveň otec zneužívá svych prav,aby mohl matku ponizovat,zesmesnovat při předání i před ditetem.Nerespektovat synovu poruchu a matky výchovu.Pro syna si jezdí nepravidelně a stejně tak hradí výživné.
Je vůbec náka možnost u soudu obstát na základě těchto skutečnosti,s žádostí o omezení styku??Pripadne styk jen v místě bydliště syna což je v Praze?
Moc děkuji za odpověď.

Odpověděl: Anna Novotná

 

Dobrý den, Leones,

 

děkujeme za Váš dotaz. Situace, kterou popisujete, opravdu není jednoduchá. Jak píšete, OSPOD by měl v takovou chvíli být tím, kdo by Vám měl být nápomocen a hledat společně s Vámi ty nejlepší cesty, jak zajistit dítěti co nejlepší podmínky pro jeho vývoj. To se, zdá se, neděje. V případě, že nesouhlasíte s postupem OSPOD, připadá Vám, že nejedná ve prospěch dítěte, je možné se obrátit na ombudsmana:  https://www.ochrance.cz/. Napadá mne také možnost využít služeb neziskových organizací pomáhajících rodinám v nouzi, jako je například Letní dům https://letnidum.cz/sluzby-a-aktivity/rodinam/.

 

. Jelikož Váš dotaz se přibližuje spíše problematice rodinného práva, mohli by Vám také pomoci v  Právní poradně APAS. Ta poskytuje bezplatné právní poradenství v případech, které souvisejí s návykovými látkami. Mohli by s Vámi probrat navrhované omezení styku, co vše u soudu doložit, jak přesně postupovat atd. V případě volné kapacity jsou schopni klienty u soudu i zastupovat.

 

Právní poradna APAS - Asociace poskytovatelů adiktologických služeb, z.s.
Koněvova 1929/95
130 00 Praha 3 - Žižkov

tel.: 222 582 932
mobil: 736 760 701

E-mail: ppano@asociace.org

 

Úvodní stránka - Právní poradna APAS (asociace.org)

 

Co se týká matky dítěte a toho, co musí prožívat (vydírání, zesměšňování, ponižování), mohu ji doporučit Poradnu pro rodiče a blízké SANANIM. Ta nabízí podporu blízkým osobám uživatelů drog. Mohou ji vyslechnout, podpořit v tom, jak se sebou nenechat manipulovat, vymezit se vůči partnerovi atd. Určitě je to bezpečné místo, kde se dá o rodinných problémech otevřeně mluvit.

 

Poradna pro rodiče a blízké, SANANIM

Žitná 1574/51

Praha 1

pevná linka: +420 284 824 234

mobil: +420 739 268 527
e-mail: rodice@sananim.cz

 

Sananim z.ú. | Poradna pro rodiče (PPR)

 

Držím palce a přeji, ať se podaří najít vhodné řešení.

 

Za Drogovou poradnu zdraví

Andula Novotná

 

 

Zpět

Top