PORADNA PRO RODIČE A BLÍZKÉuživatelů návykových látek

Experimentují vaši blízcí s drogami? Užívají drogy už dlouho a vám docházejí síly?

ZEPTAT SE Poslední odpovědi

matka - seniorka alkoholik

Marta

Dobrý den, moje matka 79 je alkoholička. Pít začala před cca 5 lety, nejprve prý na bolest, nejdřív zub, pak břicho, pak klouby... Nechce si připustit, že má problém, neslyší na prosby, nářky, výhrůžky. U psychologa i lékaře kde jsem s ní už byla lže, takže ani tam jsme se nedomluvili. Otec 82 let je po mrtvici, relativně soběstačný v sebeobsluze. V doma s nimi žije můj bratr, kterého ovšem příliš neberou na vědomí, protože... prostě domácí pečovatel, který všechno odnese. Já jsem se snažila vypomáhat jak jen to šlo, dokonce jsem se do jejich domácnosti na rok vrátila. Ale nedokázala jsem ty rozkoly snášet. Teď jsem navíc onkologicky onemocněla. Bojím se, že bratr taky zkolabuje a oni zůstanou bez pomoci, taky se bojím, že matka někde upadne a zlomí si nějakou kost, trpí silnou osteoporózou. Prosím, jaké máme možnosti, když ona na nic neslyší, problém nevidí, navíc se propila už k částečné demenci. Lze ji někam
umístit i bez jejího souhlasu alespoň na detox? Situaci prostě nejsme schopni momentálně zvládnout, a přiznám se, že při mém onemocnění jsem také na pokraji sil.

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Marto, zdravím Vás,

 

celá ta situace, jak ji popisujete, je velmi náročná. Možná by stálo za úvahu to více a podrobněji probrat v osobním kontaktu. Kde žijete? Je pro Vás dostupná Praha? Určitě se ještě ozvěte, i v případě, že žijete někde jinde.

 

Mějte se zatím hezky, Markéta Kordová

 

Zpět

Top