PORADNA PRO RODIČE A BLÍZKÉuživatelů návykových látek

Experimentují vaši blízcí s drogami? Užívají drogy už dlouho a vám docházejí síly?

ZEPTAT SE Poslední odpovědi

dotaz syn

Nevímsirady

Dobrý den,
jsme pětičlenná rodina. Náš nejstarší syn 20 let má přiznán ID 1.st. z důvodu závislosti na THC a pro podezření na začínající schizofrenii. Bohužel svou situaci odmítá řešit, nechodí k lékařům, neužívá žádné léky. Kouří od 15 let marihuanu (denně), nárazově užívá LSD, lysohlávky. Má stavy kdy je agresivní, především verbálně, ale občas i něco rozbije-mobil, notebook, rychlovarnou konvici... Zatím naštěstí nikomu fyzicky neublížil, ale posledního půl roku často vyhrožuje, že půjde a někomu dá pěstí, nebo někoho zmlátí. Třeba jen protože se na něj nějak někdo podíval, nebo mu řekl něco, co ho naštvalo.
Nevím zda pokud někomu takto vyhrožuje je již důvod pro nedobrovolnou hospitalizaci? Obávám se, že pokud při nějakém záchvatovitém jednání syna zavoláme policii a záchranku, tak v momentě kdy je uvidí, tak se bude chovat slušně. Jeho výbuchy vzteku trvají cca 15 minut. Myslím, že si dobře uvědomuje, že pokud se bude chovat slušně při příjezdu policie a záchranky, tak ho nikam neodvezou.
V rodině máme výskyt schizofrenie, můj dědeček a můj bratr. A to je další špatná věc, že náš syn mého bratra (který se naštěstí léčí a k lékařům chodí) navádí k tomu aby nebral léky a zakouřil si marihuanu, která mu prý pomůže. Nyní se tedy bojím i o bratra aby na něho neměl vliv a psychicky ho nedestabilizoval.
Bohužel syn nedodělal školu, ani nikde nepracuje, bydlí s námi ve společné domácnosti. Tedy je to pro nás všechny náročné žít v takovém prostředí, kde nevíme jak bude probíhat následující chvíle. Mám obavu ji o mladší syny, kteří jsou toho všeho součástí.
Můj dotaz je, jakým způsobem syna dostat se léčit, když on sám to odmítá. Bude stačit uvést vyhrožování? Rozbíjení věcí? Paranoidní myšlenky?
Děkuji předem za odpověď.

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Dobrý den,

 

bohužel je to o něco složitější, asi by bylo rozumnější vše více a podrobněji zkonzultovat s osobním kontaktu. Pokud je Vám dostupná Praha, doporučuji objednat se k nám do Poradny pro rodiče. V případě, že žijete někde jinde, tak napište, jaká města máte v dosahu, pokusíme se Vám nasměrovat vhodně jinam.

 

Poradna pro rodiče, SANANIM

Žitná 1574/51

Praha 1

 

mapa

 

pevná linka: +420 284 824 234 

mobil: +420 739 268 527
e-mail: rodice@sananim.cz

 

Pondělí

9 - 19

Úterý - čtvrtek

9 - 17

Pátek

9 - 15

 

http://www.sananim.cz/o-nas-1/poradna-pro-rodice-ppr.html

 

Mějte se zatím hezky, kdyby bylo třeba, ozvěte se.

 

S pozdravem, MK

 

 

 

Zpět

Top